10 Tips voor een (succes)volle collectebus


Tip 1: Maak de collectebus persoonlijk
Een collectebus met een persoonlijke foto en tekst waarmee jij uitlegt waarom jij collecteert, zal zorgen voor meer donaties. Wil je liever niet een foto van jezelf uploaden, gebruik dan het aangeleverde logo, maar laat het veld niet leeg. In de tekst kan jij aangeven waarom jij het Rode Kruis een warm hart toe draagt of wat jouw afdeling in regio doet. Hoe vollediger en persoonlijker je collectebus is hoe meer er zal worden gedoneerd.

 

Tip 2: Eerst een paar donaties, dan pas verspreiden
Voordat je iedereen gaat vertellen over je collectebus is het verstandig om alvast een paar donaties te hebben. Vraag eerst een paar familieleden of goede vrienden persoonlijk om een donatie te doen voordat je alle andere mensen vraagt om te doneren. Goed voorbeeld doet namelijk goed volgen.

 

Tip 3: Zet de link van je collectebus onder al je mails
Zet de link van je collectebus met oproep onder je naam/handtekening in al je e-mails zodat iedereen die je mailt ziet ook weet van je collectebus.

 

Tip 4: Mondeling overtuigen en met hulp van mobiel
Vertel aan je collega's, (sport)vrienden, buren en familie over de collectebus die je bent gestart. Boter bij de vis! Iedereen kan eenvoudig met hun smartphone je collectebus bekijken en doneren.

 

Tip 5: Stuur WhatsApp & groepsberichten
Maak een WhatsApp-groep aan met veel van je contacten die elkaar kennen. Stel je vraag en verwijs naar jouw digitale collectebus. Of maak gebruik van bestaande whatsappgroepen die je al hebt. Bedank in deze groep de mensen die aangeven dat ze gaan doneren zodat alle groepsleden dat zien. Hierdoor is de kans groter dat anderen zich ook betrokken voelen en je zullen steunen.

 

Tip 6: Promoot jouw collectebus overal met QR
Jouw collectebus heeft een unieke QR code. Zet ‘m in je e-mailhandtekening of print hem uit en hang hem op voor het raam. Iedereen die hem scant, komt rechtstreeks op jouw donatieformulier uit. Deze QR code krijg je aangeleverd nadat je een digitale collectebus hebt aangemaakt. Ook is hij op jouw persoonlijke pagina zelf terug te vinden.

 

Tip 7: Deel je collectebus  op social media of in een buurtapp
Je kunt jouw collectebus delen via social media of wellicht ben je lid van een buurtapp!

 

Tip 8: Benader bedrijven om je te sponsoren
Vergeet niet om ook bedrijven te benaderen om je te sponsoren. Je werkgever, een goede klant, een fijne leverancier. Als dank kan je daarover een speciaal nieuwsbericht schrijven en verspreiden met hun naam daarin. Of na de collecteweek vragen of de lokale krant hier iets over wil vermelden.

 

Tip 9: Geef een streefdoel op en hang hier een tegenprestatie aan
Hang een streefdoel aan je collectebus en zet dit ook in je wervingstekst en misschien áls dat behaald wordt dat je een leuke (ludieke) tegenprestatie hiervoor hebt bedacht!

 

Tip 10: Hou vol, blijf mensen herinneren!
Niet iedereen zal direct gaan doneren. Stuur daarom herinneringsmails of WhatsApp-berichten als ze nog niet hebben gedoneerd. De aanhouder wint!